Nieuws

Wilt u besparen op uw hypotheekrente?

Geschreven door Sibbing | 14-okt-2024 12:04:38

Als trotse huiseigenaar met een hypotheek wilt u natuurlijk graag profiteren van de beste rentevoorwaarden. Een vaak over het hoofd geziene mogelijkheid om uw maandlasten te verlagen is door de risico-opslag op uw rente te verlagen. Dit kan eenvoudig worden gedaan door het aantonen van een nieuwe marktwaarde van uw woning. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en hoe u hierop kunt besparen.

Wat is risico-opslag?

Risico-opslag is een extra rentepercentage dat hypotheekverstrekkers in rekening brengen wanneer het risico voor hen hoger is. Dit risico wordt deels bepaald door de verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de waarde van uw woning (de zogenaamde Loan-to-Value of LTV-ratio). Als deze verhouding hoog is, wordt u gezien als een groter risico voor de geldverstrekker en betaalt u een hogere risico-opslag op uw hypotheekrente.

Hoe kan een nieuwe marktwaarde helpen?

De marktwaarde van uw woning kan in de loop der tijd veranderen. Door bijvoorbeeld renovaties of door een stijging van de huizenprijzen kan uw woning meer waard zijn geworden. Een hogere marktwaarde betekent een lagere LTV-ratio, wat weer kan leiden tot een lagere risico-opslag. Het aantonen van een nieuwe, hogere marktwaarde kan daarom een gemakkelijke manier zijn om uw maandlasten te verlagen.

Stappen om uw risico-opslag te verlagen

  1. Benodigde documenten
    Voor het aanpassen van de risicoklasse is het per geldverstrekkers verschillend wat zij accepteren als onderbouwing van de nieuwe marktwaarde. Het is daarom goed om eerst met uw adviseur te overleggen welke documenten nodig zijn.

  2. Documenten indienen bij uw geldverstrekker
    Dien de nieuwe taxatiewaarde in bij uw hypotheekverstrekker. Meestal kan dit door het overleggen van het taxatierapport. Sommige geldverstrekkers accepteren ook een Calcasa-waardebepaling of een WOZ-beschikking.

  3. Aanvraag tot verlaging van risico-opslag
    Uw adviseur verzoekt vervolgens uw hypotheekverstrekker om op basis van de nieuwe marktwaarde de risico-opslag te herzien. Als de nieuwe waarde een lagere LTV-ratio aangeeft, kan de risico-opslag worden verlaagd, wat resulteert in een lagere hypotheekrente.

  4. Geniet van de besparing
    Zodra de hypotheekverstrekker de aanvraag heeft goedgekeurd, profiteert u van de lagere maandlasten door de verlaagde rente.

Voordelen van het verlagen van uw risico-opslag

  • Lagere maandlasten
    Een lagere rente betekent direct lagere maandlasten, wat u elke maand weer geld bespaart.
  • Geen extra kosten
    Het verlagen van de risico-opslag vereist vaak geen extra kosten of grote wijzigingen in uw hypotheekvoorwaarden. De kosten voor de eventuele taxatie buiten beschouwing gelaten.
  • Snelle besparing
    Na goedkeuring van uw aanvraag kunt u direct profiteren van de lagere rente.

Meer weten?

Het herzien van de marktwaarde van uw woning en daarmee de verlaging van de risico-opslag op uw hypotheekrente kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om uw maandlasten te verlagen. Door een officiĆ«le taxatie te laten uitvoeren en de nieuwe waarde bij uw geldverstrekker aan te tonen, kunt u direct profiteren van een lagere rente en dus lagere maandelijkse kosten.

Neem contact met ons op om te bekijken of het verlagen van de risico-opslag ook voor u een mogelijkheid is.