Uitstel inwerkingtreding ‘Bedrag ineens’ regeling

Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het uitstel van de beoogde inwerkingtreding van de regeling 'bedrag ineens' naar 1 juli 2026. In zijn brief benadrukt hij het belang van goede informatievoorziening over de keuze voor een bedrag ineens en de gevolgen daarvan.  

Keuzehulp nog in ontwikkeling

Daarnaast informeerde de minister de Kamer over de uitkomsten van een vooronderzoek door het Nibud naar een tool die als laagdrempelige keuzehulp moet dienen. Deze tool, die begin 2026 beschikbaar zal zijn, moet burgers ondersteunen bij hun keuze voor een bedrag ineens. Het uitstel van de inwerkingtreding is mede vanwege de tijd die nodig is voor de ontwikkeling van deze tool.

Wat is de regeling ‘Bedrag ineens’?

De regeling 'Bedrag ineens' is een onderdeel van het bredere pensioenakkoord dat enkele jaren geleden is gesloten. Dit akkoord is tot stand gekomen door samenwerking tussen de overheid, werkgeversorganisaties en vakbonden. De Tweede Kamer heeft op 8 oktober 2024 het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens aangenomen, wat een belangrijke stap was in de invoering van deze regeling. 

De aanleiding voor deze regeling was de behoefte aan meer keuzevrijheid voor gepensioneerden, zodat zij een deel van hun opgebouwde pensioen in één keer kunnen opnemen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor grote uitgaven of om financiële wensen te vervullen. De regeling is echter meerdere keren uitgesteld om pensioenfondsen en verzekeraars voldoende tijd te geven hun systemen aan te passen en deelnemers goed te informeren over de financiële gevolgen van hun keuze.

Wat zijn de gevolgen van het uitstel?

Het uitstel van de inwerkingtreding van de regeling 'bedrag ineens' naar 1 juli 2026 heeft verschillende gevolgen:

  1. Vertraagde beschikbaarheid 
    Personen die tussen nu en 1 juli 2026 met pensioen gaan, kunnen geen gebruik maken van de regeling. Dit betekent dat zij hun pensioenuitkering niet in één keer kunnen opnemen, wat invloed kan hebben op hun financiële planning.

  2. Ontwikkeling van keuzehulp 
    Het uitstel geeft tijd voor de ontwikkeling van een tool door het Nibud, die als laagdrempelige keuzehulp moet dienen. Deze tool zal pas begin 2026 beschikbaar zijn en is bedoeld om burgers te ondersteunen bij hun keuze voor een bedrag ineens.

  3. Informatievoorziening 
    Er wordt extra tijd genomen om de informatievoorziening. 
    rondom de regeling te verbeteren. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen goed geïnformeerd zijn over de gevolgen van hun keuze voor een bedrag ineens.

  4. Financiële gevolgen 
    Het uitstel kan invloed hebben op inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen en heffingskortingen. Toekomstige gepensioneerden moeten goed geïnformeerd worden over hoe een bedrag ineens hun belastingaangifte en sociale zekerheidsuitkeringen kan beïnvloeden. 

    Deze gevolgen benadrukken het belang van een zorgvuldige voorbereiding en goede informatievoorziening voordat de regeling in werking treedt.