Nieuws

Extra kosten dekking: essentieel voor een huisartsenpraktijk

Geschreven door Sibbing | 14-okt-2024 12:06:21

Bij het draaiende houden van een van een eigen praktijk komt veel kijken. Dat weet u als huisarts als geen ander. Maar wat wanneer uw huisartsenpraktijk schade oploopt door bijvoorbeeld storm, brand of wateroverlast en daardoor stil komt te liggen? Dan wilt u natuurlijk dat uw praktijk zo snel mogelijk weer operationeel is voor uw patiënten.

Vaak brengt dit extra kosten met zich mee die niet standaard onder een bedrijfsschadeverzekering vallen. Een extra kostenverzekering als aanvulling is daarom essentieel voor een huisartsenpraktijk. Deze zorgt ervoor dat deze onvoorziene uitgaven vergoed worden zodat u de praktijk snel weer kunt opstarten. 

Welke kosten worden vergoed? 

Met het de extra kosten dekking als aanvulling op uw bedrijfsschadeverzekering worden de kosten vergoed die nodig zijn om uw praktijk weer snel operationeel te hebben.  

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het huren van tijdelijke bedrijfsruimte, zoals porta cabins;
  • Het inrichten van deze tijdelijke locatie;
  • Het huren van (tijdelijke) apparatuur;
  • Extra (reis)kosten voor personeel;
  • Het inhuren van een waarnemer, omdat u zelf niet kunt werken vanwege de schadeafhandeling.

Let op: omzet- of winstverlies is niet inbegrepen bij deze verzekering. Dit kan apart worden verzekerd via een bedrijfsschadeverzekering. Hoewel omzetverlies bij huisartsen speelt, vormt het meestal geen direct gevaar voor de continuïteit van de praktijk. Daarom is de extra kosten dekking een verstandige keuze.

Welke uitkeringstermijn is nodig?

In de praktijk zien wij vaak polissen met een uitkeringstermijn van 52 weken. Ons advies is te kiezen voor een termijn van 104 weken. Bij het bepalen van deze termijn wordt uitgegaan van het worst-case scenario, zoals totaalverlies van het pand. Om de praktijk op dezelfde locatie te kunnen heropenen, moet u rekening houden met factoren als:

  • Het vinden van een aannemer;
  • Sloop- en bouwwerkzaamheden;
  • Ontwerpen en vergunningen;
  • Bedrijfsinrichting en ingebruikstelling.

Gezien de huidige doorlooptijden van deze processen, is een termijn van 104 weken een realistischer optie.

Geen praktijk is gelijk

Met een extra kosten dekking bent uw dus verzekerd tegen onverwachte uitgaven bij schade, zodat uw praktijk snel weer operationeel is en u zich weer kunt richten op het leveren van uitstekende zorg aan uw patiënten. De extra kosten dekking biedt verschillende mogelijkheden, het is daarom belangrijk om samen met uw adviseur te bekijken welke dekking het beste bij uw praktijk past.