Waarde woning gestegen of exta afgelost? Hypotheekrente omlaag?

Is de waarde van uw woning gestegen sinds u uw hypotheek heeft afgesloten? Of heeft u een deel van uw hypotheek afgelost, bijvoorbeeld door extra aflossingen of volgens het verplichte aflossingsschema? In dat geval kan uw hypotheek mogelijk in een lagere risicoklasse worden ingedeeld, waardoor de risico-opslag en de rente die u betaalt omlaag kunnen gaan.

Risico klassen

De meeste banken verdelen hypotheken in verschillende risicoklassen, elk met bijbehorende risico-opslagen. Wanneer uw hypotheek (bijna) even hoog is als de waarde van uw woning, valt deze in een hoge risicoklasse met een hogere risico-opslag, wat leidt tot een hogere rente. Is uw hypotheek relatief laag vergeleken met de waarde van uw woning, dan valt deze vaak in een lagere risicoklasse met een lagere risico-opslag, wat resulteert in een lagere rente.

Risico-opslag verlagen?

Of de risico-opslag tussentijds (tijdens de rentevaste periode) kan worden verlaagd, hangt af van uw bank en uw persoonlijke situatie. Niet alle banken staan het toe om de risico-opslag tussentijds te verlagen, maar steeds meer banken passen deze opslag automatisch of op verzoek aan als er voldoende is afgelost.

WOZ-beschikking

Als u wilt dat wij voor u nagaan of u in aanmerking komt voor een renteverlaging, verzoeken wij u ons een kopie van uw meest recente WOZ-beschikking toe te sturen. Wij zullen dan onderzoeken of u bij uw bank in aanmerking komt voor een renteverlaging en welke stappen hiervoor nodig zijn. Bij sommige banken is een taxatierapport vereist, waarvan de kosten voor uw rekening zijn. Wij laten u van tevoren weten of een taxatie zinvol is in verhouding tot de mogelijke renteverlaging en besparing.

Ontdek of de waardestijging van uw woning of extra aflossingen op uw hypotheek kunnen leiden tot een lagere rente door contact op te nemen met uw adviseur en uw recente WOZ-beschikking te delen. Wij onderzoeken graag voor u of u in aanmerking komt voor een renteverlaging bij uw bank.