Nieuws voor fysiotherapeuten

Cyber & data risk, bent u goed verzekerd?

Geschreven door Sibbing | 24-mei-2024 12:15:50

De gevolgen van een hack, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en cyberaanvallen, waren voor u en uw praktijk of instelling al langere tijd een belangrijk risico. En de invoering van de AVG heeft de noodzaak tot het treffen van maatregelen nog versterkt. Meer dan driekwart van de bedrijven in Nederland heeft weleens te maken gehad met cybercriminaliteit. Reden genoeg om kritisch te kijken naar welke cyberrisico's er zijn en wat u kunt doen om niet alleen de risico's maar ook de eventuele schade kunt beperken. 

Met het afsluiten van een goede Cyberverzekering zet u een belangrijke stap in het voldoen aan de wettelijke verplichtingen en het beperken van de nadelige (financiële) gevolgen van een schadevoorval.

Welke cyberrisico’s loopt u als ondernemer?

Veel voorkomende risico’s waar u als onderneming rekening mee moet houden zijn:

  • Datalek
    Een van de grootste risico’s is het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie of relatiegegevens. Dit kan leiden tot reputatieschade, boetes als gevolg van schending van privacywetten en verlies van vertrouwen bij relaties.
  • Cyberaanvallen
    Malware-infecties, ransomware-aanvallen, phishing etc. Deze aanvallen kunnen leiden tot financiële verliezen, verstoring van bedrijfsactiviteiten en verlies van gegevens.
  • Serviceonderbrekingen
    Aanvallen zoals DDoS kunnen leiden tot het tijdelijk niet beschikbaar zijn van uw online diensten of website. Verlies van omzet en klanttevredenheid.
  • Compliance en juridische risico’s
    Ondernemers moeten voldoen aan verschillende regelgevingen en wetten met betrekking op AVG. Niet naleven kan leiden tot hoge boetes en juridische problemen.
  • Reputatieschade
    Verlies van vertrouwen van relaties wanneer er sprake is geweest van bijvoorbeeld een datalek.

Wat kunt u doen om deze risico’s te beperken?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook het geval wanneer het gaat om cyber en data risico's. De volgende acties kunt u zelf ondernemen om de risico's te beperken:

  • Regelmatig bijwerken van software;
  • Gebruik van sterke wachtwoorden en multifactor-authenticatie;
  • Trainen van medewerkers;
  • Plan van aanpak voor noodgevallen, datalek of cyberaanvallen;
  • Cyberverzekering afsluiten.

Waarom een cyberverzekering afsluiten?

Met het afsluiten van een cyberverzekering verzekert u en uw praktijk of instelling tegen de financiële gevolgen van datalek, ongeacht de oorzaak. De oorzaak kan een technisch systeemfalen zijn, een hack, maar ook het verlies van een USB-stick of de diefstal van een laptop.

  • Financiële bescherming
    Kosten van herstellen van systemen en gegevens, forensisch onderzoek, juridische kosten, schadevergoeding.
  • Aansprakelijkheidsdekking
    Dekking tegen claims van derden als gevolg van datalek of cyberaanval.
  • Bedrijfsonderbreking
    Compenseren van inkomstenderving tijdens de periode van herstel na een aanval.
  • Compliance-ondersteuning
    Ondersteuning en middelen om te voldoen aan wettelijk vereisten en regelgeving;
  • Risicobeheer en preventie
    Cyberveiligheidstrainingen, beveiligingsaudits en adviezen.

    Praktijkvoorbeeld - van zorgeloos naar dakloos

    Het bedrijf van Xander Koppelmans was goed geautomatiseerd en beveiligd tegen cybercrime. Althans, dat dacht hij – totdat zijn servers in 2015 werden gehackt. Lees hier zijn verhaal:

    https://www.ad.nl/werk/xander-raakte-alles-kwijt-door-hack-binnen-twee-jaar-van-zorgeloos-naar-dakloos~afc07658/

Wat kost een cyberverzekering?

De kosten van een cyberverzekering kunnen sterk variëren afhankelijk van onder meer de omvang en aard van uw praktijk/instelling/bedrijf en het type dekking waar u voor kiest. Om goed inzicht te krijgen in de kosten voor uw specifieke situatie, is het raadzaam om contact met ons op te nemen zodat wij u kunnen voorzien van een maatwerk-offerte op basis van uw specifieke behoeften en risicoprofiel.