Nieuws accountancy

Urencriterium - wat is het en waarom is het belangrijk?

Geschreven door Sibbing | Jul 16, 2024 2:02:39 PM

Als ondernemer heeft u mogelijk recht op zelfstandigen- en startersaftrek. Of u voldoet aan het urencriterium is hierbij van belang. In dit bericht gaan we dieper in op de wet- en regelgeving rondom het urencriterium.

Wat is het urencriterium?

Wanneer u over het hele jaar gezien minimaal 1.225 uur aan uw onderneming heeft besteed, voldoet u aan het urencriterium. Dit is gemiddeld 24 uur per week. Als u hieraan voldoet, kunt u profiteren van belastingvoordeel, zoals de zelfstandigen- en de startersaftrek. De uren in het eerste jaar van uw onderneming worden echter niet naar rato berekend. Hierbij geldt nog steeds het criterium van 1.225 uur.

Waarom is het urencriterium belangrijk?

Het urencriterium is belangrijk omdat hiermee wordt bepaald of u recht heeft op de zelfstandigen- en startersaftrek. Hieronder de bedragen die gelden voor 2024:

  1. Zelfstandigenaftrek: Als u aan het urencriterium voldoet, heeft u recht op zelfstandigenaftrek. Voor 2024 is dit een bedrag van € 3.750.

  2. Startersaftrek: Startende ondernemers kunnen extra belastingvoordeel krijgen met de startersaftrek. Voor 2024 is dit een extra aftrek van € 2.123. Hiervoor moet u ook aan het urencriterium voldoen.

Welke uren tellen mee?

Er zijn verschillende activiteiten die u mee kan laten tellen zoals:

  • Werken voor klanten.
  • Administratie en boekhouding.
  • Marketing en promotie.
  • Studie en cursussen die nuttig zijn voor uw onderneming.

Welke uren tellen niet mee?

Naast de uren die mee tellen voor het urencriterium, zijn er ook uren die niet mee tellen. Denk daarbij aan:

  • Reistijd van en naar uw werkplek, behalve als u bijvoorbeeld klanten of patiënten bezoekt.
  • Ziekteverlof- of vakantie uren.
  • Vrijwilligerswerk dat niet voor uw bedrijf is.
  • Persoonlijke tijd zoals pauzes en lunch.
  • Tijd waarin u alleen beschikbaar bent maar niet werkt. Denk hier bijvoorbeeld aan werkzaamheden horende bij technische storingen of medische noodsituaties. Dan telt alleen de tijd van het daadwerkelijk uitgevoerde werk. De uren die u beschikbaar bent, maar geen werkzaamheden verricht tellen niet mee.

De relatieve eis van het urencriterium

Naast het aantal uren van 1.225 uur wordt ook de relatieve eis gesteld dat u meer dan de helft van uw totale werktijd aan uw bedrijf besteedt. Dit is belangrijk voor ondernemers die ook in loondienst werken. Als u bijvoorbeeld 2.000 uur per jaar werkt, moet minstens 1.001 uur daarvan aan uw bedrijf besteed worden. Deze eis geldt overigens niet in de eerste 5 jaar van uw ondernemerschap.

Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid

Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan hoeft u maar 800 uur per jaar aan uw bedrijf te werken om aan het urencriterium te voldoen. Dit geeft u onder voorwaarden toch recht op belastingvoordelen.

Hoe houdt u uw uren bij?

Het is belangrijk om uw uren goed bij te houden. U kunt hiervoor een app of een spreadsheet gebruiken. Noteer wat voor werk u heeft gedaan en hoeveel tijd het kostte. Hiermee kunt u aantonen dat u aan het urencriterium heeft voldaan.

Conclusie

Het urencriterium is een belangrijke factor voor ondernemers. Door minimaal 1.225 uur per jaar aan uw onderneming te besteden, kunt u in aanmerking komen voor belastingvoordelen zoals de zelfstandigen- en de startersaftrek. Het is belangrijk om te weten welke activiteiten meetellen voor het urencriterium en welke niet, en om een nauwkeurige registratie van uw gewerkte uren bij te houden.

Voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte ondernemers geldt een verlaagd criterium van 800 uur per jaar.

Heeft u vragen over het urencriterium? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.